2019

A 2019-es Kis Kavics Kupa sok szempontból különlegesnek bizonyult. Az első – általános iskolásoknak szóló – Kis Kavics Kupát Hraskó András tanár úr és osztálya, a 8.c bonyolította le 2010-ben, így idén a jubileumi, X. versenyt rendezte meg iskolánk.

Az idei verseny tematikájának az Oroszlánkirály című mesét választottuk. A természettudományi tárgyakkal kapcsolatos feladatokat nagyrészt a 9.b osztály készítette, a matekpéldákban a 10.c diákjai segédkeztek. Az előkészületeket Keglevich Kristóf tanár úr és Fazakas Tünde tanárnő fogta össze. A feladványok frappáns, humoros neveket kaptak: pl. Kolosszális Kenőcs, Bukó matekból, Kémiaszertár…

A Kis Kavics Kupán igen sok, 18 csapat vett részt. Ezek beosztása nagy kihívást jelentett a szervező 9.b-sek – Ngo Hang Viki, Zelles Károly, Irlanda Dononkos és Gajdátsy Dóri – számára, ugyanis nem csak ötösben, hanem egyénileg is volt lehetőség a jelentkezésre. Négy vendégcsapat érkezett, ők az Áldás utcai Általános Iskolából, az Eötvös József Gimnáziumból, a Jedlik Ányos Gimnáziumból és a Szent István Gimnáziumból jöttek.

2019. március 25-én zajlott le a Kupa. Az esemény során több technikai problémába is ütközött a rendezői csoport. Tea sajnos nem volt felszolgálható a versenyen, mert a konyhánkat üzemeltető Étkezési Szolgáltató Gazdasági Szervezet (ÉSZGSZ) jogszabályi akadályát látta annak, hogy az iskola konyháján teát főzzünk. Ugyancsak az ÉSZGSZ tagadta meg, hogy a konyha tálcáit és tányérjait használjuk, ezért csak a már leselejtezett, törött, csorba tányérokban tudtuk felszolgálni a 10.c és a 9.b diákjai által készített süteményeket. Ezeket természetesen előkóstolás során teszteltük, így zárva ki a mérgezés előfordulásának lehetőségét.

A nehézségek ellenére egy vidám, jó hangulatú versenyt tudhatunk magunk mögött. Vida Sári és Dolhai Vince professzionális műsorvezetőként tették a dolgukat. A résztvevők élvezhették a folyamatos süti-ellátást a feladatok megoldása közben. Végig nagy kavalkád uralta az aulát: a futárok hozták ki a megoldásokat a zsűrihez, a segítő diákok pedig a már kijavított eredményeket vitték vissza a csapatokhoz. A verseny eszméletlen tempóban folyt, a csapatok igyekeztek végig maximális teljesítményt nyújtani. Az utolsó hajrá során már nem voltak láthatóak a pontok – ez már csak hozzátett a felfokozott légkörhöz.

Sajnos a csapatok nem fogyasztottak el minden finomságot, így erre a problémára is kerestünk megoldást: a maradék süteményeket jóízűen megettük.

A feladatokat lektorálta: Nguyen Bich Diep (10.c), Horváth Kristóf Attila műszaki fejlesztéssel foglalkozó kutatómérnök (2009B), Fazakas Tünde, Gálné Domoszlai Erika és Szeibert Janka tanárnő, Csefkó Zoltán tanár úr. A zsűri elnöke Horváth Kristóf volt, rajta kívül Gálné Domoszlai Erika, Szeip Gréta, Seress Fanny, iskolánk tanárai; Bogdándi Lilla, Kiss Anna, Móré Judit, a 2018B diákjai; illetve Rahimkulov Margarita és Szabó Milán, a 9.b osztály képviselői alkották a versenybizottságot. A számítógépes rendszer kifogástalanul működött, köszönet Kovács Levente (2016D) rendszergazdának és Gajdátsy Márknak (11.c). Köszönjük a Fazekas Mihály Oktatási, Kulturális és Sport Alapítvány támogatását!

Gajdátsy Dóra Eszter, Szabó Eszter 2022.b

Feladatok Megoldások Résztvevők Végeredmények Album