2020

„Különleges év, különleges kupa”

Az idei Kis Kavics Kupát 2020. március 23-án hétfőn szerettük volna megtartani, de mint annyi minden másnak, ennek is közbeszólt a Covid-19. Március 16-ától digitálisan tanítottunk/tanultunk, nem lehetett a szokásos módon megrendezni a versenyt. Pedig eddigre már szinte minden készen állt, a csapatok is kezdtek nevezni, az iskolát teleplakátoltuk, a feladatokra is csak a begépelés és a végső szerkesztés várt.

Első reakciónk természetesen a verseny elhalasztása volt. Aztán ahogy egyre jobban belerázódtunk az online tanításba, jött az ötlet, hogy tartsuk meg a versenyt is online módon. Sokat gondolkodtunk a lebonyolítás módján, végül úgy döntöttünk, teljes körű ellenőrzésre semmi esélyünk, bármilyen feltételt szabunk, az kijátszható. Végül a fair versenyzés mellett csak annyit kértünk a versenyzőktől, hogy az általuk használt csatornára minket is engedjenek fellépni, hogy a kommunikációjukba belehallgathassunk, beleláthassunk. A hallottak alapján azt kell mondanunk, a diákok tiszteletben tartották a kérésünket, az interneten nem néztek utána a válaszoknak, tankönyvüket sem nyitották ki. Sőt, engedélyt kértek számológép használatára, engedély nélkül azt sem használták. Be kell vallanunk, hogy a karanténba vonulás folyamán a földrajz feladatok eltűntek, pedig már lektorálva is voltak. Így az idei versenyből – a mi hibánk miatt – kimaradtak a földrajzi kérdések.

A verseny időpontja is kérdéses volt. Felmerült bennünk, hogy ilyen körülmények között lesz-e egyáltalán jelentkező? Meg tudják-e oldani, hogy egy teljes órán keresztül stabilan kapcsolatban álljanak egymással, velünk? Az igényfelmérés már jelezte számunkra, hogy az idei Kis Kavics kevés csapattal zajlik majd. Csak egy külsős visszajelzést kaptunk, a többi mind az iskolánkból érkezett. Továbbá saját gyerekeink és diákjaink feladatait látva úgy éreztük, folyton beadandókat kell írniuk, nem biztos, hogy lesz energiájuk egy versenyre is.

Végül a tanév utolsó szombatjára esett a választás, a Karantén Kis Kavics Kupát 2020. június 13-án délután 15.00-tól tartottuk. Végül csak egy (!) csapat jelentkezett, a karanténhelyzetben engedélyeztük a szabályzattól eltérő összetételű csapat nevezését, a 8.c-ből 5 fiú mert nekifutni a kihívásnak. Az új helyzethez alkalmazkodva természetesen módosultak a verseny egyéb szabályai is. A versenyzők a verseny indulásakor egyszerre megkapták az összes feladatot. Nem lehetett beküldeni, majd hibás végeredmény esetén újra nekifutni a megoldásnak. Az idő leteltekor az összes eredményt egyszerre kellett elküldeniük.

A verseny ideje alatt végig hallgattuk a kommunikációjukat, mint ahogy fent már írtuk. Videót nem használtak, ugyanis többüknek gyenge internet illetve internetképes készülék állt rendelkezésre. Büszkeséggel töltött el bennünket a fair versenyzésük. Érdekes és tanulságos volt, hogy csak 20 perc leteltével kezdett a stratégiájuk kikristályosodni, addig nagy összevisszaságban dolgoztak.

Álljon itt a nyertes „Polgárijenőhivatal” nevű csapat névsora: csapatkapitány – Nádor Artúr, tagok: Jánoska-Nagy Dusán, Kocsis Péter, Simon László, Virág Rudolf; mindannyian a 2024c (a 2019/2020 tanévben: 8.c) osztály tanulói.

Végezetül szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik segítették munkánkat:

• a 2023c (2019/2020-as tanév: 9.c) tanulóinak, akik a feladatjavaslatokat adták;

• Füredi Eriknek (2021c; a 2019/20-i tanévben: 11.c), aki a feladatlap összeállítását, tanulói korrigálását végezte;

• azon kollégáinknak, akik a megfelelő szakfeladatsort ellenőrizték: Sólymosné Hirsch Erika (biológia), Keglevich Kristóf (kémia), Vizy Zsolt (földrajz) (– a matematika és fizika feladatokat mi ellenőriztük);

• Garamvölgyi Béla kollégánknak a verseny logójának elkészítését;

• Rubóczky György kollégánknak az alapítványon keresztüli támogatását.

Nagy Piroska Mária és Szoldatics József, a verseny szervezői

Budapest, 2020. június 14.

Feladatok Megoldások