2010

Az immár hagyományosan minden évben megrendezett Kavics Kupa mintájára idén először a 8.c osztály matematikai csapatversenyt szervezett 7-8. évfolyamra járó tanulóknak Kis Kavics Kupa névvel. A nevezési határidő előtt egy héttel még egyetlen csapat sem adta le jelentkezését. Béky Csenge és Kiss Péter az osztályokat járva népszerűsítette a versenyt, Nagy Bence Kristóf plakátjaival pedig csapatszervező találkozót hirdettünk. A toborzásban értékes segítséget nyújtottak az osztályfőnökök és matematika tanárok. A megmérettetés kezdetekor végül tizennyolc csapat gyűlt össze az aulában, köztük más iskolák diákjai is.

Természetesen ekkorra már az előkészületek többségét befejeztük. A Hubai Tamás (2004c) által fejleszettt Kavics Kupa szoftver installálásában Herczeg Zsolt ugrott be segíteni, aki végig felügyelte az informatikai rendszert. A feladatokat elsősorban Ágoston Péter, Homonnay Bálint, Nagy Bence Kristóf és Papp Roland gyűjtötték össze. Kiválasztottuk versenyünk fő témájának a Csillagok háborúját, a példák ehhez illő megfogalmazását Németh Ilona, Homonnay Bálint és osztályfőnökünk, Hraskó András vállalták, és mások is hozzászóltak. A könnyebb megértést Németh Ilona rajzai segítették.

Megérkezésükkor a csapatok Csépke Péternél regisztráltak. A verseny előtt Papp Roland készített egy?egy fotót róluk, ezek a képek kerültek később a Gergely Anita által tervezett emléklapokra. Miután minden csapat magához vette a feladatsorokat és a megoldások beadásához szükséges papírlapokat tartalmazó dossziét, Táborné Vincze Márta tanárnő, a zsűri elnöke mesélt Kavicsról, majd megnyitotta a versenyt. A zsűri munkájában Wagner Zsolt és Fülep Csilla végzős diákok mellett egy korábbi diákunk, Sánta Zsuzsa vett részt, aki annak idején matematika OKTV 1., és kémia OKTV 3. helyezést is szerezett és jelenleg a Richter Gedeon Gyógyszergyár kutatója.

Csepregi-Horváth Zsófia, Béky Csenge és Németh Ilona már indult is a süteményekkel megrakott tányérokkal és a teáskancsókkal a versenyzők asztalaihoz. Hamarosan a zsűrinek is bőven akadt tennivalója. Több csapat azonnal kihozta megoldott feladata eredményét, voltak azonban olyanok is, akik visszatartottak, majd egyszerre mutattak be számos megoldást a zsűrinek, hirtelen jelentősen növelve ezzel pontszámukat. Végül így dőlt el a verseny; bár sokáig az Áldás utcai iskola csapata, illetve két fazekasos csapat állt az élen felváltva, az utolsó pillanatokban a Négy láb jó, két láb rossz versenyzői több megoldás beadásával átvették a vezetést.

 Míg az aulában ez történt, a gazdasági irodában is komoly munka folyt. Az emléklapok nem készülhettek el korábban, mert a fényképek is rájuk kerültek, így Gergely Anita, Le Thanh Huong és Papp Gergely a verseny ideje alatt szerkesztette és laminálta azokat.

Bár ők erről alig értesültek, a verseny izgalmasan alakult. Simon Péter és Soós Benedek gyakran ismertette az aktuális helyzetet, valamint Németh Gergelynek és Herczeg Zsoltnak köszönhetően kivetítőn is nyomon követhetőek voltak a változások. Az összesítéskor meglepődve tapasztaltuk, hogy a hibás megoldások száma meghaladta a helyesen beadottakét, ez tanulságos lehet a következő évi versenyzők számára.

A dobogósok és a legjobb vendégcsapat jutalma könyv illetve túró rudi bérlet volt, sőt a legjobb eredményt elért csapatok oklevelet is kaptak, amelyet Garamvölgyi Béla tanár úr tervezett. Reméljük, jövőre is sok diák érdeklődését sikerül felkeltenünk a verseny iránt.

Köszönjük a Fazekas Mihály Oktatási Kulturális és Sport Alapítvány támogatását!

2014c

Feladatok Megoldások Résztvevők Végeredmények Album