Kémia versenyfelkészítés a Fazekas Gimnáziumban

Munkaközösségünk minden korosztály számára tart tehetséggondozást, versenyfelkészítést.

A 7-8. korosztály számára a Hevesy György Országos Kémiaversenyre készítjük a tanulókat. Az első fordulóra tanórai keretben készülünk, amit tehetséggondozó szakkörrel egészítünk ki. A budapesti fordulóra és a döntőre – a versenybe bejutó kis létszám miatt – kiscsoportos foglalkozások keretében készülünk. Ezeken a foglalkozásokon laboratóriumi gyakorlatokon is részt vesznek a diákok. Minden évben kiemelkedő helyezést érnek el tanítványaink. A Curie Versenyre konzultáció formájában készítjük tanítványainkat.

A 9-10. korosztályban az Irinyi János Középiskolai Kémiaversenyen indulhatnak a tanulók. Erre a versenyre tanév elejétől fogva külön szakkör keretében készítjük fel tanítványainkat. A kémiaórán vett elméleti tananyagra építve készülünk, számos versenyfeladat megoldásával kiegészítve. A második fordulóra és a döntőre titrálási gyakorlatokat is végeznek a tanulók. Ezeken a foglalkozásokon más budapesti iskolák versenyzőit is szívesen látjuk. Minden tanévben több diákunk jut el az országos versenyre és ér el helyezést (óraszámainkból következően az alapórás kategóriában).

A 11-12. évfolyamosoknak szóló Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen tanítványaink évtizedek óta kiemelkedő eredményeket érnek el. Iskolánkban főként a természettudományi- és a matematika tagozatos tanulók indulnak ezen a versenyen. Diákjainkat heti rendszerességgel szakköri foglalkozásokon és tehetséggondozó szakkörökön készítjük. Ez utóbbira Budapest más iskoláiból is várjuk a tehetséges és érdeklődő diákokat. A szakkörökön versenyfeladatokat oldanak, és elméleti- és gyakorlati ismereteket szereznek a tanulók.

Mintegy huszonöt éve rendszeresen szervezünk kémia tanulási tábort a legnagyobbaknak és legkiválóbbaknak. Az OKTV második fordulójába jutott diákjainkkal egy egyhetes tábor keretében készülünk a további megmérettetésre. A tábort január közepén-végén rendezzük, az időpont kiválóan alkalmas a tanulásra, hiszen legtöbbször kint a természetben csikorgó hideg, hó és jég van mindenütt. Így a reggel 9-től este 9-ig tartó munkát csak rövid étkezési szünetek szakítják meg, este azonban van lehetőség egy kis kikapcsolódásra is. A diákok az OKTV-n és a Kémiai Diákolimpiákon elért eredményei mutatják a tábor hasznosságát és létjogosultságát.

A 2022/2023-as tanév külsős diákok számára is nyitott szakkörei:
– 7. évfolyam – Hevesy tehetséggondozó szakkör (szerda 14.05–15.30, Rakota Edina);
– 8. évfolyam – kísérleti és felvételire hangoló szakkör (B hét szerda 14.05–15.30, Albert Attila);
– 9. évfolyam – kísérleti és tehetséggondozó szakkör (kedd 15.00 – kb. 16.00, Keglevich Kristóf);
– 10. évfolyam – tehetséggondozó szakkör (hétfő 15–16.30, Albert Attila);
– 11. évfolyam – érettségi előkészítő (szerda 15.30–17.00, Keglevich Kristóf);
– 12. évfolyam – érettségi előkészítő (csütörtök 16.00–17.30, Rakota Edina).
Ezeken az órákon saját iskolánk diákjai mellett más érdeklődőket is szeretettel látunk! (Előtte a kapcsolatfelvétel és a helyszín pontosítása miatt kérjük, írj egy e-mailt a foglalkozást vezető tanárnak!)

Kémia munkaközösség, 2022. szeptember 8.