2013

Az idei évben immáron negyik alkalommal megrendezett Kis Kavics Kupa 2013-ban sem okozott csalódást. Ez az esztendő azonban valamelyest kilóg az előző évek sorából. Keglevich Kristóf tanár úr már ősszel felhívta az általa tanított 10.c osztály figyelmét a feladatok megírására és az ezzel együtt járó érdemjegyekre is. A diákságnak több már nem is kellett, két hét elteltével sorakoztak a jobbnál jobb versenypéldák a természettudományok és a matematika színes palettájáról. Néhány példáért a 11.b és a 10.b tanulóit illeti köszönet.

A verseny kerettörténete idén a Harry Potter-könyvek világába kalauzolta a résztvevőket, a feladatsort ennek szellemében Bakos Bence és Zahemszky Dániel (10.b) látta el illusztrációkkal, a fejlécet pedig szokás szerint Garamvölgyi Béla tanár úr készítette.

A szervezésben és lebonyolításban sokan részt vettek, kezdve a műsorvezetőktől (Draskóczi Ádám, Erdős Gina, 10.b), a zsűri tagjain (Horváth Kristóf Attila és Szőke Nóra öregdiákok, Domoszlai Erika és Rákóczi Melinda tanárnők, Vincze Daniella, Jenei Adrienn, Mócsy Miklós, Zabó Kristóf) és az informatikai hátteret biztosító gimnazistákon keresztül (Bencsik Ambrus és segédei, Takács Gergő, Hortobágyi Tamás) át egészen a versenyzők étkeztetéséért felelős segítőkig (9.c, 10.c és 11.c leányai).

 

A megmérettetésnek minden évben otthont biztosító aula idén is megtelt, a versenyen 13 fazekasos csapaton kívül most is képviseltette magát a Jedlik Ányos Gimnázium, a Szent István Gimnázium, az Áldás Utcai Általános Iskola és a Budai Ciszterci Szent Imre Gimnázium is egy-egy csapattal. A kupa egyedi hangulatát a Magyarországon eddig kevéssé ismert lebonyolítási rendszer adja, melyet még Pataki János tanár úr honosított meg. A Kis Kavics Kupán egészen más készségekre van szükségük a diákoknak, mint akármelyik természettudományos és matematikaversenyen. Egy feladatot többször is beküldhetnek (amíg jó nem lesz), a rossz megoldásért azonban pontlevonás jár. Külön szabályok vonatkoznak az ún. „jokerfeladatokra”, melyet minden csapat külön-külön kiválaszthat magának, egy feladatot elsőként megoldó csapat pedig bónuszpontokban részesül. Ezek a jokerfeladatok idén sajnos nem jártak plusz ponttal, mert a számítógépes rendszer nem működött kifogástalanul, pontosabban a verseny elején összeomlott; a Stúdió képviselői megfeszített munkával az utolsó percekre állították helyre. Első helyen a Nem tudom elolvasni csapat végzett (Molnár-Sáska Zoltán és Vankó Miléna, a 7.c tanulói és három külsős: Bege Áron, Nguyen Hai Yen, Mándoki László).

A verseny színvonalas lebonyolításának és népszerűsítésének érdekében továbbra is szükség van lelkes szervezőkre, és résztvevőkre egyaránt, csakúgy, mint az elmúlt években. Köszönjük a Fazekas Mihály Oktatási, Kulturális és Sport Alapítvány támogatását!

Zabó Kristóf 2015c

Feladatok Megoldások Csapatok Helyezések Album